De bedrijfsarchitectuur vermeldt ook een aantal implicaties als gevolg van dit principe en de benoemde processen. Daaronder is de noodzaak om in de migratieketen een omgeving te hebben van waaruit managementinformatieproducten gemaakt kunnen worden en een ondersteunend samenwerkingsverband tussen stakeholders. Het patroon "verzamelen en en beschikbaar stellen van managementinformatie" maakt dit mogelijk.
In dit hoofdstuk van de MIRA Informatiearchitectuur wordt ingegaan op hoe de bovenstaande doorwerkt in de wijze waarop de Migratieketen omgaat met het beschikbaar stellen van managementinformatie en de daarmee gemoeide voorzieningen en processen.
Definitie Managementinformatie
Als eerste is het van belang om duidelijk te maken wat managementinformatie is. Een algemene definitie hiervan is:
Managementinformatie is die informatie die aan de primaire processen wordt onttrokken, zodat het primaire proces kan worden gemonitord en gestuurd.
Het patroon "Verzamelen en beschikbaar stellen van managementinformatie" heeft betrekking op managementinformatie die ketenpartner overstijgend is. De juiste definitie in deze context is daarom:
Managementinformatie is die informatie die aan de primaire processen wordt onttrokken, zodat ketenpartneroverstijgende inzichten ontstaan in de werking van de migratieketen. Deze inzichten worden gebruikt voor niet-operationele sturing en verantwoording op de keten en beleidsvorming.
Toelichting: ketenbrede managementinformatie over de Migratieketen wordt geleverd door de Directie Regie migratieketen in de vorm van Informatieproducten of datasets. De informatieproducten en datasets ontstaan na samenvoeging en aggregatie van gegevens afkomstig van de ketenpartners en overige bronnen. De informatieproducten zijn gericht op het verschaffen van tactische en strategische inzichten in en vooruitzichten op de Migratieketen. De rechtsgrond voor het uitvoeren van activiteiten voor het realiseren van managementinformatie ligt in de Vreemdelingenwet, artikel 107 en 107a.
Architectuurplaat patroon 4: beschikbaar stellen van Managementinformatie
Gegevens van ketenpartners, externe bronnen en centrale voorzieningen worden verzameld in het managementinformatieplatform. De gegevens uit de centrale voorzieningen worden op identieke manier aangeleverd/opgehaald als de gegevens van ketenpartners en externe bronnen. Door datalineage toe te passen zal van alle gegevens duidelijk zijn wat de bron is en welke bewerkingen zijn ondergaan.
Gegevens in het managementinformatieplatform worden gelinkt aan de begrippen in het gegevenswoordenboek.
Gegevens worden beschikbaar gesteld via een gebruikersinterface waarmee analyse en data-science activiteiten verricht kunnen worden. Deze functionaliteit is momenteel voorbehouden aan DRM, maar zal op termijn ook aan ketenpartners ter beschikking worden gesteld.
Rapportages en dashboards zijn via een gebruikersinterface online beschikbaar voor ketenpartners, samenwerkingspartners en DRM (4a). Beschikbare rapportages kunnen worden opgezocht en aangevraagd in de producten- en dienstencatalogus (4b).
(Open) data leveringen vinden plaats aan diverse afnemers (op diverse manieren). Ook aan Europese afnemers (bv. CRSS).
Terugmelden kan door gebruik te maken van de terugmeldinterface, waarlangs de terugmeldvoorziening naar de aanbieder van de gegevens wordt ontsloten.
Ook gegevens uit Europese, statistische, bronnen kunnen worden gebruikt in het managementinformatieplatform. Aanlevering zal via, door Europa gedefinieerde, protocollen plaatsvinden.
Afspraken en Standaarden voor dit patroon
De inrichting van processen en voorzieningen om ketenbrede managementinformatie beschikbaar te stellen volgt de kaders uit in de MIRA bedrijfsarchitectuur. Daarnaast zijn voor managementinformatie specifieke afspraken van belang:
De standaard aanleveringsfrequentie van brongegevens is maandelijks voor de vaste set aan informatieproducten. In crisissituaties, bij kamer- of persvragen kunnen andere leverinsgfrequenties of éénmalige leveringen worden toegepast.
Eigenaarschap van gegevens: de aanbieder van de gegevens blijft te allen tijde de eigenaar van de gegevens. Dit betekent vooral dat de geleverde gegevens alleen gebruikt worden in informatieproducten in afstemming met de aanbieder. Voor de betekenis van het begrip "Eigenaarschap" wordt verwezen naar het Handvest KMI.
In het Handvest KMI en de aansluitvoorwaarden worden afspraken vastgelegd over hoe wordt omgegaan met geleverde gegevens en onder welke condities gegevens geleverd worden.
De DPIA KMI bevat afspraken omtrent de privacyapsecten van de verwerkingen in het informatieplatform, waaronder het pseudonimiseren.
Het informatieplatform maakt voor zover het gegevens verwerkt van partners uit de migratieketen, gebruik van het informatiemodel van de migratieketen.
Definities van informatieproducten en gegevens worden vastgelegd in het gegevenswoordenboek migratieketen.
Gegevensleveringsprotocollen.
In deze protocollen worden de afspraken tussen DRM en de aanbieder van gegevens vastgelegd over de te leveren gegevens. Over welke gegevens gaat het? Met welke kwaliteit en frequentie worden ze geleverd? Welke technische afspraken zijn daarop van toepassing.
Standaarden en richtlijnen vanuit de CDO-office van Justitie en Veiligheid (het JAGA: Justitie Afspraken Gegevens en Algoritmes) met betrekking tot gegevensdeling.
Logische en afgebakende sets informatie waarvoor meerdere bronhouders zijn en welke dus centraal in de keten ("als ketenvoorziening") gepositioneerd worden
Deze kunnen ook als bron voor het managementinformatieplatform dienen.
Een centrale voorziening waarmee de ketenbrede managementinformatiediensten van de migratieketen geleverd worden. Het platform ondersteunt gegevensontvangst, opslag, rapportage, prognotisering en visualisatie.
Het V-nummer is het voornaamste middel op basis waarvan gegevens van verschillende bronnen aan elkaar worden gekoppeld.
Component in centrale voorzieningen dat terugmeldingen van afnemers in geval van gerede twijfel over de kwaliteit van ene gegeven routeert naar beherende ketenpartners.
Mogelijk is het verstandiger om dit PER register te implementeren omdat de functionaliteit die vast stelt welke ketenpartner iets met de melding moet doen per register heel anders kan zijn. Zie openstaande vraagstukken.
De terugmeldvoorziening wordt momenteel gebruikt voor het terugkoppelen op zaakniveau. Aanpassing zal nodig zijn om ook op datasetniveau (patroon managementinformatie) te kunnen terugkoppelen.
User interface waarmee een melding van gerede twijfel gedaan kan worden zodat de leverancier van brongegevens dit kan onderzoeken en desgewenst aanpassen.
API waarmee melding van verdenking van onjuistheid / verzoek tot aanpassing aangeleverd kan worden aan de bronhouder
Als er een terugmelding binnen komt op de API van de centrale voorziening voor een specifiek register, dan zal in voorkomende gevallen het register een terugmelding initiëren richting een van de aanleverende ketenpartners via deze API.
De dienstencatalogus bevat een verwijzing naar de URI waar die specifieke terugmelding gedaan kan worden. Omdat alle registers een andere gegevensset hebben, zijn dit waarschijnlijk verschillende API’s.
Mogelijk dat deze API’s ook documenten moeten kunnen ondersteunen
Ook van toepassing op terugmeldingen over datasets tbv patroon managementinformatie
De exacte uitwerking hiervan laten we over aan de onderliggende oplossingsarchitectuur
Europees systeem van partij die gegevens afneemt. Afname gebeurt door de levering van een bestand.
Anders dan met Nederlandse partners dicteert normaal gesproken Europa hoe gegevens worden uitgewisseld.
Privacy By Design
Zoals gesteld in de MIRA bedrijfsarchitectuur is privacy by design het uitgangspunt bij de inrichting van keteninformatisering. Dit is in de context van managementinformatie zo mogelijk nog meer van belang omdat in de voorzieningen voor de levering van managementinformatie gegevens van vele bronnen in één omgeving bijeen komen. Daarom zijn specifieke privacymaatregelen genomen.
De gegevens die door de bronnen worden geleverd worden beperkt tot de gegevens die noodzakelijk zijn voor de levering van de informatieproducten.
Bijzondere persoonsgegevens worden niet verwerkt.
Aangeleverde brongegevens worden verwijderd als er 5 jaar lang geen wijzigingen op hetzelfde dossier hebben plaats gevonden.
De omgeving waarin informatieproducten en datasets worden geproduceerd is opgesplitst in meerdere delen. In het deel waar de bronbestanden worden ontvangen worden identificerende gegevens gepseudonimiseerd. De toegang tot die omgeving is beperkt tot (technisch) beheerders. Medewerkers die informatieproducten of datasets maken hebben geen toegang tot die omgeving, maar werken vanuit een omgeving waarin slechts geaggregeerde of gepseudonimiseerde gegevens beschikbaar zijn.
De-pseudonimiseren is bij uitzondering mogelijk na toestemming op het juiste niveau.
In geproduceerde informatieproducten en datasets worden alleen geaggregeerde grootheden weergegeven.
Als in een informatieproduct de groepsgrootte kleiner is dan 10 wordt alleen de vermelding opgenomen dat de groep kleiner is dan 10.
Europese context
Zoals uit de figuur ook duidelijk wordt, kan ook informatie uit Europa worden gebruikt in het managementinformatieplatform. Denk dan aan rapporten uit het nieuw te realiseren CRRS (Central Repository for Reporting and Statistics), maar ook aan bestaande leveringen vanuit Eurostat.
Deze Europese bronsystemenkunnen worden gezien als andere bronsystemen; alleen zal Europa in deze gevallen meestal het aanleverformaat bepalen.
Ook voor afnemende Europese systemen geldt dat zij het (te leveren) formaat bepalen.
Transitie
Het managementinformatieplatform bevindt zich tijdens het schrijven van deze architectuur in de eindfase van een transitie, waarin de stap is gezet naar de JenV Trusted Cloud en het platform is voorbereid op de mogelijkheden voor het gebruik van moderne voortbrengingsmethodieken van managementinformatie. Een aantal aanvullende transities zijn voorzien:
Leveringsfrequentie verhogen
De normale huidige leveringsfrequentie is maandelijks. Dat volstaat normaal gesproken voor tactisch/strategische informatieproducten, maar toch wordt steeds vaker de wens gehoord om een hogere frequentie. Bijvoorbeeld naar wekelijks, en in tijden van crisis dagelijks. Het informatieplatform is hierop voorbereid, de impact van deze transitie zal vooral landen bij de aanbieders van gegevens, die hun IV en infra daarop moeten aanpassen.
Van brengen naar halen
Veel van de gegevens worden momenteel aangeleverd door de aanbieder. Door een stap te maken naar het halen bij de aanbieder (de bron) vermindert de afhankelijkheid van het beschikbaar hebben van de meest actuele gegevens van de afgesproken aanleverfrequentie.
Continu blijven werken aan de datakwaliteit
Ook voor managementinformatieproducten is datakwaliteit van het grootste belang. Dit varieert van het gebruik van éénduidige onderling afgesproken definities tot zorgvuldige invoer van gegevens. Daarbij is de verwerking van grote aantallen gegevens in een datawarehouseconstructie soms een plek waar structurele issues ontdekt worden. Daarom is de beweging om meer in te gaan zetten op het gebruik van de bestaande datakwaliteitstooling en processen van het grootste belang.
De impact voor de partijen die gegevens aanbieden en informatieproducten afnemen ligt op de volgende terreinen:
Aansluiten op de datakwaliteitstooling en processen van de migratieketen, voor zover dat nog niet gebeurd is.
Aanpassen van IV en infra om alternatieve leveringsfrequenties mogelijk te maken.
Indien gewenst door betrokken partijen: het middels een API aanbieden van gegevens die kunnen worden opgehaald door het informatieplatform.
Openstaande vraagstukken voor dit patroon
Hierbij is telkens aangegeven of deze vraagstukken in een volgende versie van deze architectuur of in de onderliggende solutions moeten worden uitgewerkt.
Onderwerp
Toelichting
Wanneer uitwerken
Uitwerking
Soorten informatie
Onderscheid maken naar soorten te leveren informatieproducten
solution architectuur
is voorlopig niet relevant voor de uitwerking van het patroon
Pseudonimisering
Gebruik van een centrale pseudonimiseringsservice (ook door ketenpartners), zou een centrale voorziening kunnen zijn, maar ook bij ncsc kunnen staan
Een volgende versie
niet cruciaal voor nu. interessant om in de toekomst eens te verkennen?
Europese gegevens
Speelt het Europaloket een rol in het verkrijgen van Europese gegevens?
Een volgende versie
Niet actueel relevant.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 3 feb 2025 om 14:44.