De Migratieketen kent een lange geschiedenis van (digitaal) samenwerken. Aan de informatievoorziening in de keten wordt richting gegeven door middel van de ketenarchitectuur. De actuele ketenarchitectuur is de MIRA (Migratieketen Architectuur).
In april 2023 zijn de MIRA Kaders en Architectuurprincipes vastgesteld door het Topberaad Migratieketen. In september 2024 is de MIRA Bedrijfsarchitectuur vastgesteld door het Deelberaad Keteninformatisering (DKI). Dit document schetst het derde en voorlopig laatste luik uit de MIRA familie, de MIRA Informatiearchitectuur.
De MIRA Informatiearchitectuur vertaalt de principes en de samenwerking in de bedrijfsarchitectuur naar kaders en richting voor het vormgeven van de keteninformatievoorziening. De abstracte principes krijgen nu concreet betekenis voor de manier van uitwisselen van gegevens in de keten. De huidige keteninformatievoorziening is nog grotendeels gebaseerd op de vorige ketenarchitectuur, de Basis Start Architectuur (BSA) voor de Migratieketen van meer dan 10 jaar geleden.
De omgeving, kaders en business en technologische ontwikkelingen zijn ondertussen drastisch veranderd. Van de Cloud of Api’s en ontwikkeling van de AVG en bijbehorende consequenties was in 2013 nauwelijks sprake. Maar het is vooral de ontwikkeling die de keten de afgelopen jaren (op informatievoorzieningsvlak) heeft doorgemaakt die maakt dat er een nieuwe architectuur nodig was. Zie hiervoor de pagina over Ontwikkelingen in het deel Thema's en Architectuurprincipes.
Scope: de Migratieketen
Een afbakening in scope is voor de informatiearchitectuur essentieel. Deze scope volgt uit die voor de gehele MIRA en betreft de Migratieketen, voor het uitvoeren van de Vreemdelingenwet 2000. Wel met een duidelijke blik naar buiten, geheel erkennend dat de keten onderdeel is van een groter netwerk met samenwerkende partijen, andere ketens en steeds meer samenwerking binnen de Europese Unie. De “koppelvlakken” met deze aanpalende partijen en ketens nemen we dus mee in deze informatiearchitectuur Migratieketen.
Binnen de bovengenoemde scope richt de informatiearchitectuur zich niet op de informatiehuishouding bij de ketenpartners zelf, maar met name op de samenwerking tussen de ketenpartners en gezamenlijke voorzieningen en/of gezamenlijke (2 of meer ketenpartners betrokken) interacties van de keten met de omgeving, waaronder ook de vreemdeling zelf valt.
Doel van deze architectuur
De MIRA Informatiearchitectuur is geen doel op zich. Het is een middel om sturing te geven aan de doorontwikkeling van de informatievoorziening van de keten. De primaire gebruiker hiervan is de CIO van de Migratieketen. Maar uiteraard is de ketenarchitectuur juist bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het doorontwikkelen van de informatievoorziening en procesinrichting van de keten.
Deze informatiearchitectuur geeft kaders en richting aan de informatievoorziening van de keten. Deze principes zijn gebaseerd op enerzijds de belangrijkste ontwikkelingen en doelen voor de keten. En anderzijds op de bestaande kaders waarbinnen de keten werkt. Deze architectuur probeert een goede balans te vinden tussen zeggingskracht en leesbaarheid. Door te focussen op de essentie proberen we het document beknopt en voor iedereen (en dus niet enkel voor architecten) goed leesbaar te houden. Deze informatiearchitectuur is geen juridisch document. De principes geven op hoofdlijnen de richting weer. Nuanceringen voor bepaalde processen of organisaties om juridische redenen zullen we in dit document niet altijd maken. Deze informatiearchitectuur richt zich met name op de thema’s die behoren bij de belangrijkste ontwikkelingen die we als keten de komende 5 tot 10 jaar moeten maken.
Inhoud MIRA informatiearchitectuur
De MIRA Informatiearchitectuur kiest de insteek van de vier samenwerkpatronen zoals gedefinieerd in de Bedrijfsarchitectuur. Per patroon wordt uitgewerkt hoe de betreffende informatieuitwisseling loopt; welke systemen en koppelvlakken er betrokken zijn en welke afspraken en standaarden er aanvullend gemaakt dienen te worden.
Per patroon is er ook nadrukkelijk aandacht voor de transitie van de huidige keteninformatisering naar de toekomst.
Elk patroon volgt de generieke opzet die is geschetst in onderstaande plaat[1]:
Voor elke informatieuitwisseling in de keten is er een bronsysteem die gegevens, diensten, gebeurtenissen of managementinformatie aanbiedt en een afnemend systeem welke deze afneemt. Hiermee sluiten we mooi aan aan bij de MIDO domeinarchitectuur gegevensuitwisseling (over bronhouder hebben we het in de patronen), het Federatief Datastelsel (FDS) en de International Dataspaces (IDS).
In twee bijzondere hoofdstukken gaan we los van de uitwerking van de patronen in op het informatielandschap van de Migratieketen en enkele generieke technologische keuzes die over de patronen heen gelden. Dit laatste hoofdstuk zou onderdeel kunnen zijn van een technische architectuur, maar omdat we deze niet kennen binnen de Migratieketen volstaan we met een extra hoofdstuk in de Informatiearchitectuur.
Mira thema 1 gaat over Transparantie naar de vreemdeling. Hier hoort in de MIRA Informatiearchitectuur eigenlijk ook een patroon bij met daarin een Vreemdelingenportaal (of stelsel van portalen) en iets als een Digi-V (Digi-D voor vreemdelingen zonder BSN). Omdat de urgentie hiervan eerder op bestuurlijk niveau niet werd onderschreven, hebben we dit patroon in de Mira IA niet uitgewerkt. Mocht deze situatie veranderen, dan kan dit gemakkelijk als vijfde patroon worden toegevoegd.
Doorontwikkeling en Architectuurproces
Deze architectuur geeft niet alle antwoorden. Deze moeten worden uitgewerkt in onderliggende solution-architecturen of koppelvlakontwerpen die de kaders en richting die deze MIRA Informatiearchitectuur meegeeft verder implementeren. Deels is dit ook een iteratief proces. Uit het opstellen van deze detailontwerpen zullen nieuwe vragen en opmerkingen naar boven komen waarvan sommige antwoorden in een nieuwe versie van dit document zullen worden verwerkt.
Medio of eind 2025 zal er een nieuwe versie van deze Informatiearchitectuur worden opgesteld, met daarin de antwoorden op enkele openstaande vragen (zie de patronen) en de eerste bevindingen uit het opstellen van de solution-architecturen.
Regie op (door)ontwikkeling van de informatiearchitectuur doen we vanuit de Architectuurraad voor de Vreemdelingenketen (ARVK) en het Deelberaad Keteninformatisering (DKI). Bij een nieuwe architectuur hoort ook een nieuw en wat scherper omschreven architectuurproces. Deze stellen we naar verwachting in de loop van 2025 op.
↑Om expliciet invulling te geven aan Mira Principe 4D: De keten hanteert een standaard uitwisselingsmechanisme en de in 2021 reeds opgestelde Visie op API's in de Migratieketen hebben we de koppelvlakken expliciet als API's getekend ('Application Interfaces' voor de Archimate-kenners) in plaats van de meer neutrale 'Application Services'.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 10 mrt 2025 om 15:25.