- Inleiding
- Kaders
- Ontwikkelingen
- Thema's en Architectuurprincipes
- Tabel Principes en doelen
- Kaders en Architectuurprincipes in documentvorm
Bedrijfsobjecten
Inleiding
Een bedrijfsobjectenmodel beschrijft de (belangrijkste) typen objecten waarmee een organisatie te maken heeft en die onderwerp van gesprek zijn. Het gaat dan met name over de objecten waarover ook gegevens worden vastgelegd en/of uitgewisseld. Het wordt ook wel een conceptueel informatiemodel genoemd en situeert zich in het Metamodel voor Informatiemodellering (MIM) op laag 2. Het wordt vaak ingezet als model waarmee ‘de business’ en de ICT-specialisten elkaar (gaan) begrijpen.
Doel en scope van het Bedrijfsobjectenmodel Migratieketen
Het Bedrijfsobjectenmodel Migratieketen is een model dat de typen objecten, inclusief hun onderlinge samenhang beschrijft, waarover in de keten gegevens worden vastgelegd of uitgewisseld. Het bevat dus enkel bedrijfsobjecten die vanuit ketenperspectief relevant zijn. Bedrijfsobjecten die enkel voor één bepaalde ketenpartner relevant zijn, worden dus in principe niet in het model opgenomen.
Het doel van een bedrijfsobjectenmodel is vooral gelegen in het ondersteunen van het goede gesprek met 'de business' over bedrijfsobjecten en hun onderlinge samenhang, zowel op niveau van de samenwerking in de keten, als tussen de business en de IV. Het model creëert een gemeenschappelijke taal in de samenwerking en voorkomt dat ketenpartners elkaar niet begrijpen door misverstanden over termen en definities. Het bedrijfsobjectenmodel is ook met dit doel in gedachten opgesteld; de herkenbaarheid bij de business gaat waar nodig boven de modelmatige zuiverheid.
Voor vragen als: Welk systeem is de bron van de bij een bedrijfsobject behorende gegevens (system of record)? Wie is eigenaar van welke gegevens? Wie heeft er toegang (doelbinding) tot welke gegevens? Welk niveau van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid (BIV-classificatie) is er van toepassing? Voor welke gegevens is welke mate van historizatie nodig? kan een bedrijfsobjectenmodel een goede ondersteuning bieden in het formuleren van het antwoord. Zie ook de principes in MIRA Thema 5: gegevenshuishouding van de keten op orde.
Het bedrijfsobjectenmodel heeft ook veel meerwaarde in samenhang met de andere onderdelen van de Bedrijfs- en Informatiearchitectuur. In de bedrijfsarchitectuur is dit dan bijvoorbeeld de relatie tussen de bedrijfsprocessen en de bedrijfsobjecten (in welke bedrijfsprocessen worden (gegevens over) de bedrijfsobjecten gecreëerd of gebruikt. Ook vormt het bedrijfsobjectenmodel natuurlijk de basis voor verdere gegevensmodellering.
De samenhang van tussen de verschillende soorten informatiemodellen in de Migratieketen staat hier beschreven.
Bedrijfsobjecten Migratieketen
Onderstaande figuur toont het Bedrijfsobjectenmodel voor de migratieketen.
Legenda
Leeswijzer Bedrijfsobjectenmodel
- De blokken geven de objecttypen weer. De oranje blokken geven de 'hoofdstructuur' weer.
- Het model is generiek voor alle doelgroepen (Asielzoekers, Vreemdelingen Regulier Verblijf) en taakvelden (Toezicht, Terugkeer, Naturalisatie,..) in de keten.
- Wanneer bedrijfsobjecten binnen een ander bedrijfsobject getekend staan, gaat het hierbij om specialisaties. Zo zijn bijvoorbeeld 'Asielaanvraag' en 'Visumaanvraag' beiden specialisaties van het generiekere 'Verzoek'.
- De relaties in het Bedrijfsobjectenmodel geven de samenhang tussen objecten aan. Voor de leesbaarheid van het model zijn de relaties zoveel als mogelijk op het niveau van de 'hoofdstructuur' getekend. Op enkele plaatsen is hier vanaf geweken om een bepaalde relatie specifieker te kunnen duiden.
- Voor de leesbaarheid is iedere relatie voorzien van een nadere omschrijving. De halve pijlpunt geeft hier telkens de leesrichting aan.
- In de rechter zijbalk kan gefilterd worden op 'Domein'. Hiermee wordt een indicatie gegeven of een bedrijfsobject betrekking heeft op het domein 'Asiel' of "Regulier". Het is voor veel bedrijfsobjecten echter niet mogelijk (en ook niet wenselijk) om deze strikt in te delen naar domeinen, taakvelden of doelgroepen.
- Niet alle getekende relaties hoeven er ook altijd te zijn. Zo zijn er ook vreemdelingen die geen aanvraag moeten doen, maar wel verblijfsrecht hebben (Bv. EU-burgers). Niet bij iedere vreemdeling hoort ook een 'Vertrek' etc. Het opnemen van cardinaliteiten gaat voor het doel van het bedrijfsobjectenmodel echter te ver.
Beschrijving van het bedrijfsobjectenmodel
Een vreemdeling wil in nederland verblijven. Door het indienen van een verzoek kan hij of zij een verblijfs- of passagerecht aanvragen. Een referent kan dit ook namens de vreemdeling doen. Bij een verzoek horen bewijsstukken. Het verzoek wordt behandeld in een proces (of zaak) door een ketenpartner. Van het behandelproces is altijd de processtatus bekend. Uiteindelijk resulteert dit in een besluit, wat in het positieve geval de grondslag is voor verblijfsrecht. Dit verblijfsrecht wordt gerepresenteerd door een persoonsdocument of middel (vreemdelingenpas, stempel in paspoort of in de toekomst wellicht een claim in een wallet). Bij een verblijfsrecht horen plichten. Indien het verzoek negatief wordt beoordeeld, kan de vreemdeling hier een rechtsmiddel (bezwaar, beroep, hoger beroep) tegen instellen. Dit leidt tot een uitspraak en mogelijk alsnog verblijfsrecht. Of tot een maatregel welke leidt tot vertrek. De vreemdeling verblijft op een bepaalde verblijfplaats. Dit kan een opvangaccommodatie of een overige verblijfplaats zijn. Ook de uitvoering van een toezichts- of handhavingsproces (zie Processenlandschap Migratieketen) kan resulteren in een besluit en bijbehorende maatregel. Het zelfde geldt voor een uitspraak uit het strafrecht.
Belangrijke Modeloverwegingen
Bij het maken van dit model zijn enkele keuzes gemaakt:
Proces en Processtatus
We hebben 'Proces' en 'Processtatus' toegevoegd. Er worden in de keten immers gegevens over (de status van) bedrijfsprocessen van ketenpartners uitgewisseld. Zowel tussen ketenpartners als in de toekomst naar de vreemdeling zelf, volgens MIRA Architectuurprincipe 1B:De vreemdeling kan op elk moment de eigen procedure(s) en bijhorende status digitaal inzien. Dit is in de Migratieketen de invulling van wat elders ook wel 'Zaakgericht Werken' wordt genoemd. Omdat 'Zaakgericht Werken' in tegenstelling tot elders in de overheid geen gemeengoed is in de Migratieketen, er bij de term 'Zaak' in de keten vaak direct aan iets juridisch wordt gedacht en ook in de bestaande gegevensuitwisseling de term 'Proces" wordt gebruikt, hebben we het bedrijfsobject 'Proces' genoemd. De migratieketen kent verschillende soorten bedrijfsprocessen. Naast de bekende administratieve processen, die een aanvraag behandelen en leiden tot een besluit, zijn dit ook processen rondom toezicht, vertrek of opvang. Deze processen hebben relaties met de o.a. de bedrijfsobjecten 'maatregel, 'vertrek, of 'verblijf'. Voor de overzichtelijkheid van het model zijn deze relaties niet allemaal getekend.
Bewijsstukken
Bij het indienen van een verzoek, moet de vreemdeling allerlei (bewijs)stukken ofwel informatie aanleveren. Identiteitsgegevens, bewijs van voldoende middelen van bestaan, kopieën van officiële documenten etc. Een deel hiervan dient bij het indienen van een verzoek aanwezig te zijn. Maar een deel kan ook later worden aangeleverd. Hiernaast kunnen er tijdens de behandeling van een proces ook nog gegevens over andere bedrijfsobjecten worden vastgelegd in officiële (authentieke) documenten. Deze groep is m.a.w. erg divers en verschillend per proces. De opsomming hiervan in het model is niet uitputtend. Daarnaast dient nog opgemerkt te worden dat enkel de bewijsstukken die in de keten worden uitgewisseld of die worden opgeslagen in de centrale voorzieningen in dit model worden opgenomen.
Verblijfstitel en verwijderbaarheidstitel
Twee bijzondere bedrijfsobjecten zijn 'verblijfstitel' en 'verwijderbaarheidstitel'. Strikt genomen zijn dit geen bedrijfsobjecten. Verblijfstitel is een technische code die het (sterkste) verblijfsrecht of combinatie daarvan representeert. Iets soortgelijks geldt voor de verwijderbaarheidstitel. Omdat ze in de business toch betekenis hebben gekregen, nemen we ze wel op in het bedrijfsobjectenmodel. Maar met een andere kleur, om te markeren dat het oneigenlijke bedrijfsobjecten zijn.
Beroep en Hoger Beroep
Een Beroep of Hoger beroep (nu beiden gemodelleerd als 'Rechtsmiddel') zou je ook kunnen zien als 'Verzoek' met een 'behandelproces'. Daarvoor hebben we in dit bedrijfsobjectenmodel dan weer niet gekozen. Dit om enerzijds om de rijkheid van het model en herkenbaarheid voor de business te behouden en anderzijds om recht te doen aan de bijzondere positie van hoger beroep bij de rechtbank en de Raad van State. In een onderliggend Logisch Informatiemodel zou er eventueel voor gekozen kunnen worden om dit wel te doen.
Biometrie
Ondanks het feit dat er betoogd kan worden dat biometrie slechts een eigenschap van een vreemdeling is, hebben we er toch voor gekozen om Biometrie als afzonderlijk bedrijfsobject op te nemen in het model. Dit indachtig het doel van het model. Biometrie is wel degelijk onderwerp van gesprek in en met de business. En gegevens over biometrie vergen ook een speciale behandeling (o.a. beveiligingsniveau) en of aandacht.
Bedrijfsobjecten en Europa
Het bedrijfsobjectenmodel laat de bedrijfsobjecten zien die "onderwerp van gesprek zijn in de keten". Een deel van deze bedrijfsobjecten is ook in Europese context relevant. Zo worden gegevens over visa gereguleerd door de VIS-verordening (en bijgehouden in het VIS - het Visum Informatiesysteem).
Door in bovenstaand bedrijfsobjectenmodel te filteren op "EU-verordening", ontstaat er een eerste beeld van welke bedrijfsobjecten onderwerp zijn van welke Europese verordeningen. NB. Omdat het hier gaat over bedrijfsobjecten en niet over gegevens, hebben we het dus over de verordeningen en niet de bijbehorende informatiesystemen.
Twee bijzonderheden:
- Een bijzondere vermelding is de Interoperabiliteit verordening (of eigenlijk 2 verordeningen): deze zegt iets over persoonsgegevens die ook vanuit de andere verordeningen worden geregistreerd. Om deze niet te vergeten hebben we enkel het generieke bedrijfsobject 'Vreemdeling' ingekleurd voor IO.
- Over het 'verblijf' van een vreemdeling zeggen de EU-verordeningen niet rechtstreeks iets. Maar door de datum van inreis en uitreis in EES vast te leggen, impliciet wel.
Definities Bedrijfsobjecten
Hieronder staan de definities van de bedrijfsobjecten uit het model. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de Begrippen/Concepten uit het GMK. Maar deze waren niet altijd voorhanden. Vandaar dat in de tabel telkens duidelijk de 'bron' is aangegeven. Staat daar "MIRA BA', dan hebben we het bedrijfsobject zelf van een definitie voorzien.
Naam | Definitie of beschrijving | Bron |
---|---|---|
(digitaal) Persoonsdocument | Fysiek of digitaal document dat een identiteit of recht representeert. In de digitale variant kan er gedacht worden aan een toekomstie zg. wallet. | MIRA BA |
Aankomst | Het inreizen van de vreemdeling in Nederland | MIRA BA |
Aanmeldcentrum | De plaats waar een vreemdeling zich in persoon moet melden om een aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd in te dienen. | GMK |
Aanvraag | Verzoek van een belanghebbende om een besluit te nemen. | GMK |
Aanvraag erkenning referent | Aanvraag om door de Immigratie- en Naturalisatiedienst per beschikking officieel als erkend referent te worden aangemerkt. | MIRA BA |
Aanvraag regulier verblijf | Verzoek van een vreemdeling om een besluit te nemen over een verblijf in Nederland op grond van reguliere verblijfsgronden. | MIRA BA |
Aanvraag reisautorisatie | Aanvraag van een toestemming om zonder visum naar Europa te mogen reizen. | MIRA BA |
Aanvraag verlenging verblijfsvergunning | Verzoek van een vreemdeling om een besluit te nemen over een verlenging van een verblijfsvergunning | MIRA BA |
Aanvraag visum | Verzoek van een vreemdeling om een besluit te nemen over de toestemming om Nederland binnen te reizen en daar te verblijven. | MIRA BA |
Aanvraag wijziging beperking | Verzoek van een vreemdeling om een besluit te nemen over een wijziging in het verblijfsdoel van een verblijfsvergunning | MIRA BA |
Advocaat | Belangenbehartiger van een vreemdeling of verschillende vreemdelingen met een identiek belang, in hun contacten met de overheid. | GMK |
Afstandsverplichting | Verplichting aan een natuurlijk persoon die Nederlander is geworden om na het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit afstand te doen van de oorspronkelijke nationaliteit. | GMK |
Akte | Authentiek document waar de vermelding van een belangrijke levensgebeurtenis (geboorte, trouw, overlijden) op staat. | MIRA BA |
Alleenstaande Minderjarige vreemdeling | Vreemdeling die de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt (en evenmin met toepassing van artikel 1:253ha BW meerderjarig is verklaard) en waarvan de (meerderjarige) ouder(s) dan wel de in het buitenland toegewezen voogd niet al in Nederland aanwezig is/zijn dan wel samen met de vreemdeling zijn ingereisd. | GMK |
Asielaanvraag | Verzoek om verblijfsrecht dat een vreemdeling bescherming biedt tegen vervolging in het land van herkomst en bepaalde onverantwoorde risico's bij terugkeer van de vreemdeling naar het land van herkomst. | GMK |
Asielzoeker | Vreemdeling die in Nederland asiel vraagt. | GMK |
Beroep | Een rechtsmiddel waarmee bij de rechter kan worden opgekomen tegen een besluit van een bestuursorgaan. | GMK |
Besluit | Schriftelijke beslissing door een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. | GMK |
Bewijs van Inburgering | Resultaat van een formele toets van de basiskennis van een vreemdeling van de Nederlandse taal en samenleving. | MIRA BA |
Bewijs van voldoende middelen van bestaan | Inkomsten van een vreemdeling om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien | MIRA BA |
Bewijsstukken | Authentieke informatie die de vreemdeling bij het indienen van het verzoek (of eventueel op een later moment) moet aanleveren, of welke in de context van het behandelingsproces ontstaat. | MIRA BA |
Bezwaar | Een rechtsmiddel waarmee de vreemdeling opkomt tegen een besluit van de IND, COA, DTenV, AVIM of Kmar. | GMK |
Claim-in | Officieel verzoek van een andere lidstaat aan aan Nederland, om een ingediende aanvraag van een verblijfsvergunning asiel over te nemen of om de aanvrager terug te nemen. | MIRA BA |
Claim-uit | Officieel verzoek van Nederland aan een andere lidstaat die de Dublinverordening heeft geratificeerd, om een ingediende aanvraag van een verblijfsvergunning asiel over te nemen of om de aanvrager terug te nemen. | MIRA BA |
Dublinclaim | Officieel verzoek van een lidstaat aan een andere lidstaat die de Dublinverordening heeft geratificeerd, om een ingediende aanvraag van een verblijfsvergunning asiel over te nemen of om de aanvrager terug te nemen. | GMK |
EU-burger | Natuurlijk persoon met de nationaliteit van een *andere* lidstaat van de Europese Unie. | GMK |
Erkende Referent | Referent die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst per beschikking officieel is aangemerkt als referent. | GMK |
Garantstelling | De ondertekening van een verklaring waarin een persoon verklaart financieel verantwoordelijk te zijn voor bepaalde kosten van de vreemdeling. | GMK |
Gehoorverslag | Verslag van een formeel gesprek tussen een vreemdeling of referent en een vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid ter verkrijging van noodzakelijke informatie in het kader van een procedure. | MIRA BA |
Groep | Vreemdelingen die om een voor de ketenprocessen relevante reden bij elkaar horen. De meest voor de hand liggende soort groep is de familie. Maar soms is het voor de processen in de keten ook nuttig en nodig om vreemdelingen op andere wijze te kunnen groeperen. | MIRA BA |
Hoger beroep | Een rechtsmiddel waarmee wordt opgekomen tegen een uitspraak of vonnis van een lagere rechter. | GMK |
Identiteitsdocument | Officieel en door de autoriteiten afgegeven document dat de identiteit van een natuurlijk persoon aanduidt. | GMK |
Inburgeringsplicht | Juridische verplichting die in sommige landen wordt opgelegd aan nieuwkomers, zoals immigranten of asielzoekers, om bepaalde integratie- en taalvaardigheidsvereisten te vervullen. | GMK |
Inhuisregistratie | Registratie met als doel om te bepalen of een vreemdeling nog op de locatie verblijft en recht heeft op opvang en (week)geld. | MIRA BA |
Inkomensplicht | Plicht om een zelfstandig, duurzaam en voldoende inkomen te hebben voor het verblijf. | MIRA BA |
Inreisverbod | Een uitgereikte beschikking die bepaalt dat een vreemdeling voor een bepaalde duur niet mag reizen naar of verblijven in Nederland en andere landen van de Europese Economische Ruimte en Zwitserland. | GMK |
Inschrijvingsplicht | De verplichting voor een vreemdeling om zich in te schrijven in de gemeente van vestiging | MIRA BA |
Koninklijk besluit | Besluit van de regering dat zonder medewerking van de Staten-Generaal wordt genomen. | GMK |
Maatregel | Generieke term voor een vrijheidbeperkende, vrijheidsontnemende of andere maatregel, verplichting of verbod van toepassing op een specifieke vreemdeling. | MIRA BA |
Machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) | Visum waarmee een vreemdeling naar Nederland kan reizen voor een verblijf van langer dan 3 maanden. | GMK |
Meldplicht | Het periodiek in persoon present melden bij de daarvoor aangewezen overheidsinstantie. | GMK |
Nareiziger | Echtgeno(o)t(e), partner of (pleeg)kind van een vreemdeling met een verblijfsvergunning die zich bij hem wil aansluiten in Nederland. | GMK |
Niet geïdentificeerde vreemdeling | Vreemdeling die nog niet geïdentificeerd is | MIRA BA |
Ongewenstverklaring | Nationale administratieve maatregel die ten doel heeft een vreemdeling die een gevaar voor Nederland is de toegang tot en het verblijf in Nederland te ontzeggen. | GMK |
Onrechtmatig verblijvende | Vreemdeling zonder verblijfsrecht | MIRA BA |
Ontheemde | Natuurlijk persoon die zijn vertrouwde omgeving heeft moeten verlaten en elders zijn/haar toevlucht heeft gezocht. | GMK |
Optieverklaring | Een formulier dat door de vreemdeling wordt ingevuld bij de gemeente met het verzoek om via de optieprocedure het Nederlanderschap te verkrijgen. | GMK |
Opvangaccommodatie | Huisvestingsvoorziening die van overheidswege is bestemd voor verblijf van vreemdelingen gedurende de periode dat zij hun asielprocedure in Nederland mogen afwachten. | GMK |
Overig verblijfsobject | Een verblijfsobject is een eenheid binnen een of meerdere panden die geschikt is om in te wonen. | MIRA BA |
PV Identiteitsonderzoek | Resultaat van een onderzoek door de Politie of de Koninklijke Marechaussee naar de identiteit van een vreemdeling of een ander natuurlijk persoon waarvan de identiteit niet bekend is. | MIRA BA |
Plicht | Plicht die wettelijk gezien als voorwaarde hoort bij een verblijfs- of passagerecht (of naturalisatie) | MIRA BA |
Proces | Een samenhangende reeks van activiteiten die door een ketenpartner wordt uitgevoerd voor een vreemdeling. | GMK |
Proces-verbaal | Door een opsporingsambtenaar opgemaakt relaas van bevindingen. | GMK |
Processtatus | Een aanduiding van de stand van zaken van een proces. | MIRA BA |
Rechtsmiddel | Een juridische handeling om op te komen tegen een besluit van een bestuursorgaan of een uitspraak van de rechtbank. | GMK |
Referent | Een partij die een vreemdeling in Nederland uitnodigt en ontvangt. | GMK |
Reisautorisatie | Toestemming om een specifieke reis te maken of een bepaald land te bezoeken. | GMK |
Reisdocument | Officieel en door de autoriteiten uitgegeven identiteitsbewijs dat de houder ervan het recht geeft de buitengrenzen van een land te passeren en waarin een visum kan worden aangebracht. | GMK |
Resultaat Medisch onderzoek | Resultaat van onderzoek naar medische toestand van vreemdeling (bv. TBC screening). | MIRA BA |
Statushouder | Een vergunninghouder met een verblijfsvergunning asiel. | GMK |
Studievoortgangsplicht | De verplichting voor een vreemdeling om voldoende voortgang te boeken bij een opleiding aan een onderwijsinstelling voor hoger onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of voortgezet onderwijs. | MIRA BA |
Terugkeerbesluit | Schriftelijke vastgelegde beslissing van een bestuursorgaan of een rechterlijke uitspraak waarin wordt bepaald dat een vreemdeling niet (meer) rechtmatig in Nederland verblijft, met daaraan verbonden een terugkeerverplichting. | GMK |
Terugvoerplicht | Verplichting om vreemdelingen die aan de Nederlandse grens worden geweigerd, of die binnen 6 maanden na binnenkomst worden aangehouden met het oog op uitzetting, terug te brengen naar een plaats buiten Nederland/het Schengengebied. | MIRA BA |
Toegangsweigering | Met redenen omklede beslissing die inhoudt dat een vreemdeling bij het niet vervullen van de voorwaarden voor binnenkomst niet het grondgebied van Nederland op het Schengengebied mag binnenkomen en aldaar verblijven. | GMK |
Toezichtsmaatregel | Activiteit van de Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie Mensenhandel, de Koninklijke Marechaussee en de Zeehavenpolitie in het kader van het vreemdelingentoezicht. | GMK |
Uitspraak | Beslissing van een rechterlijke instantie. | GMK |
Vastgelegde biometrie | Vastgelegde set van biometrische gegevens van natuurlijke personen op basis van unieke lichaamskenmerken. | MIRA BA |
Verblijf | Het zich al dan niet rechtmatig op Nederlands grondgebied bevinden voor een bepaalde of onbepaalde tijd. | GMK |
Verblijfplaats | Verblijfadres van een vreemdeling tijdens zijn verblijf in Nederland. | MIRA BA |
Verblijfs- of passagerecht | Recht van een vreemdeling om met een verblijfsvergunning of op basis van Europees- gemeenschapsrecht naar Nederland te reizen of in Nederland te verblijven. | MIRA BA |
Verblijfsdocument | Een identificerend document dat is uitgegeven door de Nederlandse overheid waarop staat vermeld op welke grond de vreemdeling in Nederland verblijfsrecht heeft | GMK |
Verblijfstitel | De middels een code en omschrijving geregistreerde grondslag van het verblijfsrecht. | GMK |
Verblijfsvergunning asiel | Verblijfsvergunning voor de vreemdeling die verblijf in verband met asiel aanvraagt. | GMK |
Verblijfsvergunning regulier | Verblijfsvergunning voor vreemdelingen die in Nederland willen verblijven in het kader van werk, studie en/of gezin. | GMK |
Verklaring van verbondenheid | Verklaring tijdens de naturalisatieceremonie waarbij de vreemdeling, middels de eed of de belofte, uitspreekt dat hij de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteert en belooft de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te zullen vervullen. | GMK |
Vertrek | Het uitreizen uit Nederland van een vreemdeling naar een land waar zijn toegang is gewaarborgd. | GMK |
Vervoerder | Een natuurlijke of rechtspersoon die beroepsmatig personen vervoert. (SGC) | MIRA BA |
Verwijderbaarheidstitel | De middels een code en omschrijving geregistreerde verwijderbaarheid. | GMK |
Verzoek naturalisatie | Aanvraag van de Nederlandse nationaliteit door een vreemdeling. | MIRA BA |
Verzoek voorlopige voorziening | Een verzoek om een voorlopige voorziening is een rechtsmiddel in het vreemdelingenrecht, waarmee de rechter gevraagd wordt om een tijdelijke beslissing te nemen in een lopende procedure. | MIRA BA |
Visum kort verblijf | Visum voor een verblijf van maximaal 90 dagen in een of meer Schengenlanden. (Synoniem voor Schengenvisum) | GMK |
Voorlopige voorziening | Een tijdelijke maatregel van de rechter met als doel het opschorten van de rechtsgevolgen van een besluit, in afwachting van een besluit op bezwaar of uitspraak in de bodemprocedure. | GMK |
Voornemen | Binnen de migratieketen een schriftelijk gemotiveerde mededeling aan een vreemdeling dat de intentie bestaat om een besluit te nemen.. | MIRA BA |
Vreemdeling | Ieder die de Nederlandse nationaliteit niet bezit en niet op grond van een wettelijke bepaling als Nederlander moet worden behandeld. | GMK |
Vreemdeling kort verblijf | Vreemdeling die in Nederland wil verblijven met een verblijfsvergunning met een geldigheid van minder dan drie maanden binnen een periode van zes maanden. | MIRA BA |
Vreemdeling regulier verblijf | Vreemdeling die in Nederland wil verblijven in het kader van werk, studie en/of gezin. | MIRA BA |
Vreemdeling zonder visumplicht | Vreemdeling die komt uit een land waarvoor geen visum nodig is om voor zakelijke of toeristische redenen voor maximaal 90 dagen de Schengenzone te bezoeken. | MIRA BA |
Vrijheidsbeperkende maatregel | Maatregel in het kader van de Vreemdelingenwet waarbij een vreemdeling verplicht is om binnen de grenzen van een gemeente, een afgebakend gebied of een ruimte te blijven. | GMK |
Vrijheidsontnemende maatregel | Maatregel waarbij een vreemdeling in vreemdelingenbewaring wordt gesteld. | GMK |
Zienswijze | Een reactie die een belanghebbende (een natuurlijke of rechtspersoon) aan het bevoegd gezag kan sturen als reactie op een ontwerp-besluit. | MIRA BA |
Bedrijfsobjecten Bedrijfsvoering
Bovenstaand bedrijfsobjectenmodel geeft de bedrijfsobjecten weer die horen bij de primaire processen van de Migratieketen. Ook in de sturende en ondersteunende bedrijfsprocessen voor de keten worden gegevens vastgelegd en uitgewisseld. De bedrijfsobjecten horende bij deze processen staan in onderstaand bedrijfsobjectenmodel voor de bedrijfsvoering.
Legenda
Naam | Definitie of beschrijving | Bron |
---|---|---|
Begroting | Een overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. | MIRA BA |
Budget | Een door het ministerie verstrekte bijdrage ten behoeve van het uitvoeren van bepaalde activiteiten of het behalen van een beppaald doel. | MIRA BA |
Business continuïteitsplan keten | Een document dat beschrijft welke procedures gevolgd moeten worden om te kunnen blijven opereren tijdens een ongeplande onderbreking in de dienstverlening. | MIRA BA |
KPI | Kritieke prestatie-indicatoren (ook wel kritische in plaats van kritieke), afgekort KPI's, zijn variabelen om prestaties van ondernemingen te analyseren. | MIRA BA |
Kaders | Afspraken of uitgangspunten waarbinnen geopereerd dient te worden. | MIRA BA |
Ketenarchitectuur | Kaders en richting voor de informatievoorziening, de procesinrichting en de gedeelde technische voorzieningen van de migratieketen. | MIRA BA |
Ketendoel | Doel dat we als migratieketen gezamenlijk nastreven. | MIRA BA |
Keteninformatiebeveiligingsmaatregel | Preventieve , detectieve, repressieve of correctieve maatregel op ketenniveau met als doel de continuïteit van de informatievoorziening te waarborgen en de eventuele gevolgen van beveiligingsincidenten te beperken. | MIRA BA |
Keteninformatiebeveiligingsrisico | Geïdentificeerd informatiebeveiligingsrisico dat relevant is op ketenniveau | MIRA BA |
Ketenpartner | Uitvoeringsorganisatie of dienst binnen de migratieketen. | GMK |
Ketenvoorziening | Ketenbreed (centraal) informatiesysteem tbv. de migratieketen. | MIRA BA |
Migratiebeleid | Regeringsbeleid mbt. instroom, verblijf, vertrek en naturalisatie van vreemdelingen in Nederland. | MIRA BA |
Opdracht | Opdracht van de minister aan een ketenpartner | MIRA BA |
Prognose | Uitspraak over de toekomst op basis van wat we nu weten. | MIRA BA |
Sturingsinformatie | Informatie benodigd voor het (bij)sturen van de bedrijfsprocessen en/of organisatie. | MIRA BA |
Verantwoordingsrapportage | Een rapportage waarin verantwoording wordt afgelegd over de bestede middelen in relatie tot de gerealiseerde doelen. | MIRA BA |
Wet- en regelgeving | Begrippen, regels en voorwaarden die direct van invloed zijn op het doen en laten van burgers, bedrijven en overheidsorganisaties binnen de migratieketen. | MIRA BA |
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 1 okt 2024 om 14:50.